Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

#Közkutat #Eidet #ChennaiExpresst

Van az, amikor eltervezed, kiszámolod, leganttozod, hogy most aztán minden úgy lesz. Később meg kiderül, hogy a fenéket. Bevallom, nem is szeretem a nagyon váratlan dolgokat, a hét pedig pont, hogy tartogatott ilyenekből párat-egy néhányat. Éljen. Vagy mégse.

De az utolsó napra azért csak sikerül(t) kontent-seringküldetésnek eleget tenni jól. Sőt még ozora is van, amiatt se kell szívni, a közkútak is tárva-nyitva állnak mindenki előtt, a sziget pedig szigetebb már nem is lehetne, így miért éppen mi maradnánk ki a sorból. Mi ergó bw, aki bőven adott, szolgáltatott hideget-meleget erre hétre hírekben leosztva. Hirtelen csak kapkodunk ide-oda, nem is tudjuk hol kezdjük, kinél, merről.  

Talán először is Eid Mubarak! Evribádi. Mert az ünnep az ÜNNEP, legyen akárhol-bárhol is megtartva. Ez az Eid meg most olvasom, olyan mint karácsony, mindenk hazatér (get on the train baby), eszik-iszik-mozizik ottan, háleluja nekik. Meg imádkozik, el ne felejtsük. Együtt a család, és 2013.

Meg ha már a mozi szóba került, akkor Chennai Express! Nézik és nézik és nézik. És még annál is többen. Akarok írni róla még, de előzetesen annyit, hogy filmtörténelmet írt bwban, és talán még fog is néhányat, ki tudja. Egyelőre kezdésként annyian nézték, mint hindi nyelvű mozit soha, semmelyiket se. Durva. Két nap alatt majd 70 crore-ig jutott. KÉT egész nap. Az kábé annyit jelent, hogy kihaltak az utcák, és mindenki a moziban volt, az elefántokig bezárólag csak azt leste. Ma pedig vasárnap és hát jól tudjuk, mozizni a legjobb ilyenkor. Szóval akár az is megtörténhet, hogy ma is legalább ugyanennyien látogatnak el a filmszínházakba. Shahrukh Khan úgy néz ki megcsinálta. Tudta mi kell a népnek. Mégha kritikusok úgy lehúzzák, mint a pottyantós wc-t. De hát legalább nézzük a jó oldalát: idén is lett egy Salman Khan mozink, csak azt azt Srk hozta el nekünk. Végülis belefér, de elég volt, jövőre remélem már mást csinál.      

0 Tovább

Frieeday

Vannak ezek az apró örömök az életben, amikor a hét zárásaként, leizzadva sikerül valahogy kisakkozni két-három üres órát, amikor semmi de semmi dolgodgondod nincs éppen. Azt csinálsz, amit akarsz. Tiéd a nagyszínpad. És akkor bumm. Beesik, megjelenik egy bw film is, pont olyan amit még élből el is fogadnál. Köszi, hát el is fogadom, rám fért.

Néha tényleg úgy érzem, mintha figyelnének. Meg ha hozzáveszem a múlt havi passzívitásomat, amikor jó ha egy vagy kettő bw mozi lecsúszott egyáltalán személyre szabottan, akkor pláne élni kell egy ilyen lehetőséggel. Bolond, aki sír egy lány után veszni futni hagyja. Nem is célunk. 

Irány akkor a Raanjhanaa, még akkor is, ha a képen a YJHD van, ami még mindig nem jelent meg, és aminek talán még mostaninál is jobban örültünk volna, ha éppen ma tette volna meg ezt a szívességet. De minden nem jöhet össze, az ötös, hatos lottó azért még lehet. Na mindegy.

Nézzétek ti is, ha hasonlóan szerencsések vagytok, és egy cipőben jártok velem, találtatok és van időtök, energiátok, (pénz nem számít, hello), kedvetek bepróbálkozni egy ilyen bw filmmel. Jöhet. 

0 Tovább

Khan? Hán? Khán? Kán?

Mióta van ez a blog azt vettem észre magamon, hogy jobban odafigyelek azokra a hazai cikkekre, ahol és amikben valami bw kontent üti fel a fejét. És ez fura, hiszen egészen addig nem nagyon érdekeltek ezek a tartalmak. Nem is igazán követtem sehol, pedig írtak előtte is nyilván, ha valami nagyon breaking news érkezett onnan. Gondolom akkor is csupa olyan információval jöttek elő, mint amilyenekkel most. Hogy az öngyilkos lett, az börtönbe kerüt, az még nem de lehet, az meghalt, annak gyereke lett, az ott egy pornósztár és szerepel egy bw filmben, azt meg betiltották, az mennyire szar az a film, milyen gagyi már, és a többi nesze semmi fogd meg jól híreket, amikkel amúgy alapjában véve nem is lenne érdemes foglalkozni még ennyit se, nem hogy egy 140 karakternél hosszabb cikket írni belőle. Az ész megáll. De ez az újságírás, ez kell a népnek vagymi. 1 millió bw szakértő országa volnánk. 

Szóval amióta vagyunk, tényleg rá vagyok kattanva az ilyenekre.

Egyrészt azért, mert marha kiváncsi vagyok, hogy tényleg mi lesz a következő, miről fognak írni, csomó félinfomárcióval, tévhittel, némi iróniával maszalázáva. Miközben arról csak álmodhatunk ugye, hogy majd egyszer egy értelmes, normális hírt, kritikák is megejtenek bwról, hogy azért nem olyan ördögtől való, mint azt sokan tudni vélik nagyon okosan. De hát ezért vagyunk mi itt, jelen.

Még évekkel ezelőtt emlékszem egy a Rajniféle Endhiran posztra. Az egyik neves híroldalon foglalkoztak vele picit. Persze itt is arra mentek, hogy ez mennyire amatőr, #minekvan, és az india már csak ilyen, pont olyan, mint amilyen ez a mozi. Amúgy nem haragszom az ilyenekre, nem fogok a sarokba elbújni, vagy kifakadni emiatt. Rajongóként valahol egyet kell értsek azokkal, akik úgy látják, hogy ez nekik nem befogadható. Nem mindenki szeretheti az almás pitét se. És akkor gyorsan idehányok egy közhelyet, még mielőtt... nem vagyunk egyformák. Rendben van ez. Inkább az volt a szomorú ebben, hogy ami le vagyon volt írva oda, annak jó ha a fele volt igaz bwra, miközben a Robot nem is az amúgy. Lehetett volna ezen rollerezni, de felesleges volt, a kommentek elmentek egy másik irányba, trollság evör, meg hát aki írta, eleve az se volt, állt, ült a helyzet magaslatán ugyebár.

Manapság ezeken csak nevetni tudok. És ez a másik oka annak, hogy elolvasom, ha elém kerül egyik-másik. Mindenkinek megvan a véleménye, van lehetősége hozzászólni, de talán az íróktól többet várna olykor az ember. Hogy jobban megnézni azt amiről írni akar éppen. Ebben azért némi fejlődést veszek észre, bár az említett híreket leközölni, lásd első hasáb, nem kell nagy kunszt, és hozzáértelem, szakértelem bwból. Ha innen nézzük, talán jobb is, ha ezekkel a médiaheck, kicsit bulvár tartalmakkal bombázzák a szegény olvasót , mintsem olyanról értekezzenek nagyvonalúan, hozzáértően, amihez fingjuk sincs. És akkor itt jelzem, magamat sem tartom semmilyen szakértőnek, sőt, inkább egy szimpla filmszerető embernek, akinek picit több jutott a bw filmszeretetből itthon, mint másoknak. Nem is akarok senkit megváltoztatni, vagy elérni, hogy most ezt vagy azt nézzetek, mindenki döntse el maga, neki mi a jó, ő mit is akar pontosan.  

Tehát olvasgatok továbbra is. A pontatlanságokon, a hülyeségeken mint azt letárgyaltuk, már nem akadunk fent, de még így is figyelni kell meg meglepődünk, hogy mik vannak. Bizony kikerekedik az ember szeme, amikor azt olvassa egyik helyen Hán, a másikon Khán, a harmadikon meg Kán. Értem én, hogy magyarosítani kell, csak nem értem. Különösen akkor nem, amikor egy oldalon belül váltogatják a neveket, és egyszer az egyiket, egyszer a másikat írják, harmadszor meg eredetin. Most akkor miért nem lehet eldönteni ott, hogy melyiket preferálják. Végülis, ha nagyon nem vagyok geci, akkor tökmindegy hogyan írják ki, de ha mégis, akkor azért álljunk meg egy szóra.

A legutóbbi Priyanka Chopraval és az ő énekesi pályafutásával is kapcsolatos bejegyzést látva kezdtem el már kételkedni saját magamban, hogy akkor én vagyok a rossz zsaru, aki nem írja helyesen ezeket az indiai neveket? Lehet, sőt biztos. De egye meg a fene, meg a magyar nyelv és annak helyesírása (amúgy se vagyunk jóba, észrevehettétek, ja), ha törik-ha szakad én egyszerűen képtelen vagyok prijankázni, csoprázni, hánozni, kapúrozni, bácsánozni meg mi egymást még. Ez szörnyű. Az igazság az, hogy amikor elindultunk egy másodpercre nem villant fel bennem a kiségő, hogy akkor a neveket miként is kéne helyesen, vagy nem helyesen leírni (comingout). Hogy kiejtés szerint, ahogy mi mondjuk, vagy ahogy mások, vagy ahogy ők se? Annyira magától értetődő volt nekem akkor és azóta is, hogy ezt egyféleképpen lehet csinálni, nem pedig másképpen. Talán én se örülnék neki, ha az én nevemet máshol máshogy írnák. Persze ez kit érdekel, nem is erről van szó. Tudom-tudom.

De akkor is ez azért nem szemorgazmus így. Jobb lenne, egy olyan megoldás, amiben előre tennénk az adott személy eredeti angol formában ismert nevét, hogy Salman Khan és utána tőlem aztán lehet kacsacsőrős zárójelbe is akár, de beletuszkolnánk ha ennyire kell, a magyarosított változatát, hogy Szalmán Hán. Egy biztos, ha eddig nem így csináltam, ezután se így fogom. Azt persze elfogadom, hogy nem ez a helyes út és irány és változat. Meg azokat is megértem, akik így járnak el és ezután is így fognak.

Nekem és nálam ez viszont nem opció. Ne várjátok, hogy augusztustól aztán minden majd a kumárokról fog szólni. De azért várom a következő hazai bw megjelenést, előre félek...      

0 Tovább

#nyaralkodás #off #szán #takarék

Akkor poszttalan jövő hetet, kidz.

Nyugi, nem járok majd világgá, sőt, inkább csak a nyár szagát próbálom meg magamba szívni. Úgy, hogy közbe bw otthon marad. Ez a terv, most is, és a következő két hónapban is lesz majd ilyen. Ergó csinálok a blognak egy üres, nekem viszont annál teljesebb, yolosabb hetet, amikor lehet töltekezni, kikapcsolni, és hasonlók. Azt azért nem ígérem (magamnak), hogy egy dal, vagy egy film (áááh, van Ek thi Daayan release, érzitek) nem fog lecsúszni olykor, elfogultság evör, de uptodate kimaradok bwból, ő erre én arra.

Egyébként fogadni mernék, hogy a legtöbb legfaszább kontentek pont most fognak majd beesni. De ez már a pakli ereje, bw megvár. Ti meg, ha szomjaztok, nyárundorotok van, vagy képkockafüggőségetek, akkor nézzetek zomkomot: Go Goa Gonet, szerelmeseset: Aashiqui 2, izgalmasat: Table No 21, vagy táncoloszenéset: ABCD, mert ők tényleg jók, de a többi sem hálivúddal gurigázik.

Arra, hogy mi lesz utána fogalmam sincs. Mármint poszthegyek, és AVcunamik nyilván. De ezen felül már a gépház vázlatblokkjaiban csücsül egy elmaradt tavalyi év legjobb filmjeit összeszedő hat részes sorozat (végre) valamint egy az idei második negyedév legjobb filmzenéit összedragontapelő hangos karckiadás pluszba. Szóval a nagyon rövid reklám után is érdemes lesz visszabóklászni. Addig meg ti is burkoljatok magatokba soksok meleg levegőt.

0 Tovább

Időkorongegyhúzásra

Azért ez a bw bloggerszakma se könnyű. Amikor van hír, akkor nincs időd. Amikor meg van időd, akkor nincs hír (mint ma, mostanság). Na ki érti ezt? Még szerencse, hogy egy fél tucat bw film most jelent meg hivatalosan, dévédén, így van mivel kifoltozni a hirtelen jött üres perceket, akarom mondani órákat.

A teljesség igénye nélkül érkezett egy Jolly LLB, egy Chashme Baddoor, egy Midnights Children, egy Nautanki Saala, és egy Kai Po Che korongkiadás, amik közül dönteni, hogy melyik legyen előbb, melyiket is lássuk (2-3 hónap várakozás után, máshol meg sírnak, hogy egy hét csúsztatással látnak csak valamit, komolyan? nee) az az igazán vasnehéz dió.

A koncepció a következő: minden héten egy ezekből (majd mind must-see pecsétet kapott anno a kibeszélésnél) és addig vagy akkor befut(hat)nak már az új lemezdarabok is. Nincs hova és miért sietni velük. Aligha fognak csalódást okozni. Kizárt. #éljenazelfogultságevör

Nézzük is az elsőt, whynot. Ő lesz a Kai Po Che, gondolom nem meglepetés, ódákat zengtünk róla ide a blogra, bár az is benne van, hogy elhappolja előlem a közelgő vihar. Amúgy nem tudom említettem e már, de utálok (chapter 1) több részben, több megszakítással bw mozizni. Ha nem olyan unalmas, vagy nincs más hátráltató random tényező, akkor az egész egy húzásra jöhet. Idevele. Tehát még mindig messze nem vagyok indiai és értem meg őket sokszor. A filmművészetük az más tészta, azzal ki vagyok békülve. Sőt. 

0 Tovább

calacitra

blogavatar

bollywood for breakfast. yikes.

Legfrissebb bejegyzések

2014.09.12.
2013.10.21.
2013.10.14.
2013.10.09.

Utolsó kommentek