Ha másra nem is, arra jó volt ez az év, hogy belássuk, az item number intézménye megrekedt már egy ponton, és válságát éli. Tavaly is célozgattunk rá, de ami idén volt, az még legmerészebbnél is sötétebb álmainkat is felülmúlta.

Persze haldoklásról szó sincs, nem is lehet, mert amíg van bw film, addig van ez is. El nem fog tűnni - a vásznakról, nem is kell. Meg amúgyis szépen fizet. Aki item girlnek áll, adja a fejét, az jól tudja miért teszi.

És az is lehet, sőt biztos, hogy csak mi innen a tescos fotelből látjuk ennyire magyarosan a tételek helyzetét, pillanatnyi állapotát. Ahogy állóvízben süppednek, és csak nem kavarja, zavarja fel azokat senki. Meg gondolom az indiai aktív közönségnek ez is megteszi. Hát még a férfiaknak.

Jó is nekik és annak, aki ugyancsak élvezi Priyanka 63271. unalmas tételét, vagy Sunny Leone amatőr (khm) tánciskolás mutatványát és harcát a koreo elemekkel. Viszont nem minden item number arany, amiben egy szép színésznő, esetleg pornósztár vendégeskedik. Annál több kell.

Patent helyszín, még patentebb koreográfia, annál is patentebb zene. És ha ezek mind-mind-mind együtt vannak, egy nagy egészt alkotnak, az élen a lédivel, aki elrabolja a showt, meg elvonja a figyelmet az item number gyengeségeiről (tökéletes nincs?!), akkor mondhatjuk el, hogy totálisan megérte minden rúpiáját, belefektetni.

Máskülönben a fene vitte el. És el is vitte, sajnos. Mert idén minden ötödiket lehetett úgy istenesen élvezni, és értékelni, azért, amiért elkészült valójában. Hiszen vagy a lédibe volt a hiba, vagy a dallam nem tapadt, vagy a koreo volt átgondolatlan, vagy pedig a helyszín nem adta, magát, át.

De még ennél is borzasztóbb volt az, amikor egyik se tudott annyira kiemelkedni, a másik fölé nőni - jó értelemben véve, hogy azért lett volna indokolt a puszta létezése, meg újranézése, és filmben való nem elpörgetése, mintha ott se lenne.

Még szerencse, hogy voltak, akik áldoztak rá, pénzt, energiát, időt, kreativítást (ez fontos), vagy éppen csak kijött nekik a lépés, és most úgy beszélhetünk róluk, mint követendő példákról – a többieknek, és mint a legjobbakról 2013-ban. Hát sziasztok.

Miattuk, csak értük, csak nekik.

5. Priyamani. Ahol: Chennai Express. Amit: 1234.

Bw szeret képben lenni, hogy hol mi történik éppen. Fakt. Nyílt titok, hogy sokszor némi ötletért, ihlet gyanánt a közeli vagy távoli szomszédba ugranak el, onnan kölcsön venni, meríteni és a többi. Lehet is ezért fújolni, lenézni, nem szeretni, de ez már csak így megy. Ha kell meg se áll Amerikáig, de ha úgy van és országon belül is megoldható, akkor az csak hab a tortán meg maga a főnyeremény neki. Például dél-indiai filmekből szívesen szemezget, kollywoodi, tollywoodi remakekből könyvet lehetne már írni. És ez semmi, hiszen most már ottani színésznőket is átteleportálnak item girlként megjelenítve, mint Priyamanit, aki a Chennai Expressbe SRK oldalán találta magát, és rázza is, ahogy azt kell.  

4. Katrina Kaif. Ahol: Dhoom 3. Amit: Dhoom Machale Dhoom.

Amíg világ világ, addig megy majd a vita arról, hogy pontosan mi is számít item numbernek. Hol a határ, mi esik ki, meg mi az mi még necces, de jöhet kategória és folytathatnánk a sort. Már csak azért, hiszen sokáig magam is azt vallottam, hogy az a színésznő lehet csak item girl, aki amúgy nem szerepel az adott filmben, nem szerves része annak. Aztán tessék mégse így van, simán ez is beletartozhat. Hát legyen akkor. Itt is van Katrina Kaif, az item queen, akit bár idén letaszítottak a dobogó felsőfokáról, viszont azért jelzésértékű ez a hely is, hogy nem felejtett el táncolni. Sőt szépségesebb mint valaha. A szerelem úgy fest csodákat tesz. Jobban mondva Ranbir. És tartom, hogy a kortárs bw legjobb táncosa, a nők prabhudevaja.

3. Madhuri Dixit. Ahol: YJHD. Amit: Ghagra.

Vannak, akik tanulják, és vannak, akik úgy születnek. A tánc művészet, országa, kultúrája válogatja, de ha már India, akkor legyen Madhuri Dixit. Akit, ha álmából felébresztenek is el tudja lépegetni bármelyik általa korábban elsajátított koreográfiáját. Nem kell kétszer mondani, és miközben látod, átadja, úgy érzed, hogy ez könnyű, neked is menne. Meg fiatalabb leszel, ahogy ő is, lehet csak 20, letagadhatna pár évet. És bármit el tudna adni, táncbetétekkel, jobban is, mint a mostaniak olykor. Sok babér nem is terem a fiataloknak, a Ghagra is az övé. Ranbir még próbálkozik, de csak szeretne ott lenni és olyan lenni, ahol Madhuri tart. Királynő indáháuz.

2. Esha Gupta. Ahol: Gori Tere Pyaar Mein. Amit: Dhaat Teri Ki.

Az item number készítőknek (ha van ilyen egyáltalán) szent meggyőződésük lehet, hogy a legjobb helye egy ilyen tételnek - a filmeken belül - a klubban vagy valamilyen diszkóban van. Mert ha innen indul, ide vezet, ezt látod, akkor talán jobban megszokod, és rád jön a mozgás, táncolás iránti vágyad. Nem tudom, talán igen, talán nem, csak tényleg gombamód szaporodnak a szórakozóhely-központú item song darabok. És véletlenül ez is így ilyen. Ami még vállalható is. Az eddig item girl-szűz Esha Guptaval az élen. Persze igaz, hogy a dal most mindent visz, de azért a koreonak se kell nagyon elbújnia mögé. Az is innovatív, nem nehéz szülés, bármelyik partyban simán előhúzható a kalapból. Kedvenc.

1. Jacqueline Fernandez. Ahol: Ramaiya Vastavaiya. Amit: Jadoo Ki Jhappi.

#&@ a helyzet, de nem reménytelen. Van fény az alagút a végén, lehet és tudnak készíteni olyan item numbert 2013-ban is, ami megállja a helyét és kiállja az idők próbáját is egyúttal. Ahol nem kell valamire fogni, mert azon ment el, és banénhéjokat keresni, hiszen működik, a kémia életbe lép, közte és köztem, ehhez pedig Prabhudeva kellett. És higgyétek el, hogy nem direkt tolom fel a szivárványt a seggén, mert ha itt nem pofátlankodna bele, talán még jobb is lenne az item number. Csak Zsáklinnal. Aki élete első item girl szereplését, úgy abszolválta, hogy le a kalappal. Katrina Kaif is megirigyelhetné. A többi meg? A sárga mező, a színes táncosok, a gyönyörű outfit, na meg a Sachinjigari zene is egymásra találását nem lehet megunni soha se de nem. Összhangban vannak. Még ilyet, még több ilyet, ha lehet.