Nehezen adjuk át magunkat az idei díjátadószezon keringőnek, pedig már javában zajlik. Pár le is futott, túl vagyunk már néhányon, és a nagyok még csak most melegítenek be, jönnek majd. Mégis, némiképp fura lehet, egyiket se követtem túlzottan. De annyira nem, hogy még azzal se vagyok tisztába kiket jelöltek egyáltalán, az meg pláne nincs meg, hogy kik nyertek.

Szóval jó pár adag körrel le vagyok maradva. Aminek az egyik oka, hogy tényleg kicsik voltak még, ilyenekre kár időt, energiát pazarolni. A másik meg, hogy vártam arra, erre a posztra pontosan, ahol első lépésben megmondhatom azt, BoB13 kiadás picit megkésve rulez, hogy szerintem színészügyileg, főszereplőügyileg kikről is szólt igazán a tavalyi év. Akik úgy alakították az alakításaikat, hogy abból mindenki csak jól járt. Meg aztán a fejünkre nőtt az indiai Oscar, a Filmfare, amikben ugyancsak kihirdették a mai nappal a jelölteket minden fronton. Szóval most vagy soha. Most.

Túlrétestésztázni nem akarom. Inkább készítettem két infografika-féleséget (bal oldalt a top6, jobb oldalt a lemaradottak). Egyet a női, egyet a férfi színészek szerint. Ami alapján azért kisakkozható, hogy kinek az alakításától mentem el 2013-ban, kik azok meg ki az az egy, akinek díjat kell adni most rögtön, máskülönben skandallum és mutyizás van.

Persze simán lehet, hogy azokat, akiket én ítéltem kiemelkedőnek, mint színészt, mint teljesítményt, abból egyik díjátadó se kér majd, és köze nem lesz azokhoz a nevekhez, de hát nem is ez a cél. Vagy ha mégis lesz egyezés, akkor meg jól döntöttek, és jól látták azt, amit én is.

Az biztos, hogy a férfiaknál sokkal egyszerűbb volt a helyzetem. A nőknél meg kiegyensúlyozottabbnak érzem a főszereplőnő mezőnyt. Van kiemelkedő, de az mégse annyira emelkedik ki, hogy a többiek fölé nőne, és annyival jobb lenne.

Látszik, hogy idén egy Vidya Balannal kevesebben vagyunk. Most nem ő viszi el a pálmát. Ott Deepikanak érik a szőlő, bár Sonamnak, vagy Chitrangada Singhnek adnám az évet. Miközben Sonakshi is tökre megérdemelné. Talán mindenkinél is jobban. Szerintem és tőlem.

A férfiakhoz visszatérve pedig Ranveer Singh az abszolút győztes. A Looteraban és a Ram Leelaban is meghazudtolta önmagát, kinőtte a rávarrt kabátot, már korántsem az, akinek a legelején leírták, vagy leírtuk. Ennyit tesz az, ha valaki nagyon elindul. Ő volt tavaly bw Matthew Mcconaughey-e. De rajta kívül Farhan Akhtar is szuper volt, és a téma miatt (BMB) érzésem szerint őt fogják tolni, mikor Dhanush, vagy Irrfan Akhtar is megugrotta azt a lécet, amit kell.

Na de ennyi. Legközelebb már hivatalos awards jelöltekkel jövünk. Addig pedig jegyezzük fel, hogy szerintünk Sonakshi és Ranveer vitte a tavalyi évet, 2013-at, bwban, legjobb színészügyileg. 

'aférfiak' először

'anők' másodszor