Ha jól néztem vissza, meg osztottam-szoroztam, akkor úgy a felét sikerült eltalálni a nyertesekből. Ami nem azt jelenti nyilván, hogy bw változott előnyére. Sőt. De igazából hozta a formáját. Amiért nem vagy igen szeretjük. Bár azt minden elmond, hogy még egy díjat is képesek voltak kitalálni a Chennai Expressnek, csak hogy SRK is boldog legyen.

Az meg hab a tortán, hogy az ő távollétében, miután a Happy New Year forgatás során megsérült, megjelent Salman Khan a vörös szőnyegen, és még fel is lépett, tolt egy laza performanszt, ha már ott volt.

Ezt túlizgulva, meg ezen meglepődve azért sok más funfaktort nem tartogatott az idei Filmfare. Kifejezetten gyérnek, és szürkének tűnt, már amit láttam belőle. Bár az is lehet, hogy a tavalyi fantasztikusos show után csak visszazuhant, berendezkedett arra a szintre, amit amúgy is megszoktunk már tőle.

Engem pl. ez a Priyanka-Ranbir host nagyon hidegen hagyott, hát még a 2050-beli témázás, amit lezavartak. És sajnos a performanszok se adtak hozzá sokat az élményhez, vagy emelték volna a gála, az est színvonalát. A díjazottakról meg ne is beszéljünk. Vagy de. Inkább. Lássuk őket, a hajtás után.

Azért nem az összeset, csak párat kiemelve, ami fontosabb, meg amit én érdekesnek találtam, vagy örültem neki. Aki viszont szeretne öreg lenni már holnap és kiváncsi a többire is, az itt megtalálja magának, kimazsolázhatja, megrághatja, ha ahhoz tartja kedve. 

Best Actress

Deepika Padukone (Goliyon Ki Raasleela Ram-leela)

Megérdemelte. Meg nem is. Bár való igaz, hogy tavaly mindenki a hátát nézte. Nem volt még egy olyan színész, aki ennyit profitált volna a tavalyi évből mindenhogyan. És legalább megmutatta, hogy a női színésznők is érnek annyit, fájke, ezt neked bw. 

Best Actor

Farhan Akhtar (Bhaag Milkha Bhaag)

Avagy hivatalosan is lefutották meg lehagyták Ranveer Singhet. Igazából a többi díjátadó után meglepetés lett volna, ha őt, és nem Farhant választják, szóval mindenki boldog. Leginkább a nyertes, aki szó se róla megdolgozott ezért.   

Best Film

Bhaag Milkha Bhaag

A mindentvívő. Életrajzi filmeket meg érdemes forgatni bw-ban is, jól megy annak a szekere. Már ha éppen díjakra pályázol, direkt arra feszítesz, készülsz, semmi másra. Jó helyre került, csak jobb helyre is kerülhetett volna.

Best Director

Rakeysh Omprakash Mehra (Bhaag Milkha Bhaag)

Tudom, most sokan nem gondoltátok volna. Pedig de. Megtörtént. ROM, akinek a filmjét jobban vártuk, mint az államvizsga végeredményét, az befutott, mégpedig elsőként átszakítva a célszalagot. Imádom, amit ez az ember művel amúgy. 

Best Debut (Male)

Dhanush (Raanjhanaa)

Több mint 20 éve van a pályán, benne a programban, keresi a kenyerét színészként kollywoodban, a tamil nyelvű filmek hazájában, és egyszer, csak egyszer teszi ki a fejét máshova, ide bwba, máris díjat visz haza. Teljesen joggal. Teljesen. Joggal. 

Best Movie (Critics)

The Lunchbox

A még nálunk is bemutatott, a világ összes fesztjét megjárt, mindenhol csupa szép és jó szóval körberajongott unbollywoodish filmecske nagyot álmodott, de végül csak erre futotta. Persze így is rendben van a leányzó fekvése. Kapott még két díjat e mellé.

Best Actor (Critics)

Rajkumar Yadav (Shahid)

Ha valakire, akkor ő rá nagyon kell figyelni majd bw közeli és távoli jövőjében, hogy merre visz az útja. mit fog még alkotni, abból, ami majd elé kerül. Talán nem árt a nevét is újra és újra elismételgetni, megjegyezni, hallani fogunk még róla.

Best Story

Subhash Kapoor (Jolly LLB)

A kondenzcsíkokról is hasonló véleménnyel vagyok, mint erről a nyertesről. Szóhoz sem jutok, de talán nem is kell. Van ilyen, el kell fogadni. Bár attól még valaki, mások nem értik, hogy mégis kinek miért hogyan lett ez, az, ami lett. 

Best Playback Singer Female

Monali Thakur (Sawaar loon from Lootera)

Lehet Shreya már túl mainstream a díjátadók körében, és a hangyafasznyi előny se volt neki elég, amiről írtam, de akkor is döbbenet, hogy egy Nagada..féle dal után képesek voltak kihozni mást helyette erre. Pedig most tényleg nem rajta múlt.

Best Music

Jeet Ganguly, Mithoon and Ankit Tiwari (Aashiqui 2)

Pritamnak is egyszer volt Filmfaren kutyavásár. Még tavaly. Idén viszont minden vissza került a régi jó megszokott kerékvágásba, ahol csak néz ki a szemüvege mögül, és nem érti, hogy miért nem ő van ott, ahol a többiek. Aashiqui alert.

Best Playback Singer Male

Arijit Singh for Tum hi ho (Aashiqui2)

Most az egyszer meg kell hajolnom a Filmfare döntése előtt. Kábé Dhanush díjazása után a második legvállalhatóbb választása volt az idén. Bár elszúrni lett volna nagy mutatvány, ha végül mégse felé billen a mérleg nyelve. Azért az csúnya lett volna. 

Best Action

Thomas Struthers and Guru Bachchan (D Day)

Bw nem az akciófilmek őshazája. De ha összeszedi magát, kicsit leporolja a régi kort magáról, a sebeit begyógyítja, és komolyra veszi, akkor többed (mások) magával képes lehet olyan magas szintre is eljutni, ahova Nikhil Advaniek eljutottak. Best. 

Best Choreography

Samir and Arsh Tanna – Lahu muh lag gaya (Goliyon Ki Raasleel Ram-leela)

Boscoék se nagyon tudták hol vannak hirtelen, amikor kimondták, hogy idén üres kézzel mennek haza, hiszen a Ram Leela koreoja volt az elit, az etalon tavaly. És van is benne valami. Tökre igaz, de kábé az összeset díjazni lehetett volna, az összeset onnan.

Best Cinematography

Kamaljit Negi (Madras Cafe)

Mintha ez a Filmfare nem is az a Filmfare lenne. Egyáltalán nem hasonlít magára. Helyenként, olykor ugyanis jobbnál-ésszerűbb győzteseket hirdett ki, ami tényleg nem rá vall. Még a Madras Cafe is kapott csontot tőlük. Még jó hogy.