Film

Be Barfi. Ahogy az várható volt, mi is majdnem egészen jól megtippeltük (10-ből 6 bejött) Anurag Basu filmjénél több blek lédit senki nem vitt haza tegnap este Filmfareről. Összesen hetet zsákolt, kettővel többet, mint a második helyezett Kahaani. Ami azért durva. Onnan nézve, hogy mindkettő már new age terméke, nem az a megszokott bw tucat. Habár a Barfi egy láv sztori, és szépen másolja le a nyugati darabokat, de a Kahaani már egészen más tészta, egészen nyugati, jóformán alig hasonlít valamire, amiről úgy tudjuk, hogy az az bw. Igazából nem tudom eldönteni, hogy ez jó vagy rossz. De annyi szent, hogy mindkettő piszkosul megérdemelte, minőségben nem volt párjuk.

FőSzínész

Ami vicces, hogy a főkategóriákban, mint legjobb film, rendező, színész, és színésznő körbedíjazták őket. A filmet nem feltétlenül adtam volna a Barfinak, tudjátok jól, és ezért is fura látni, hogy a rendezőnél meg Sujoy Ghosh kapta. A Filmfare szerintem nem merte meglépni a Kahaanival. De mindegy. Ezért Vidya Balan meglepetésre, (mindenki PCt, Sridevit várta) teljesen megérdemelten begyűjtötte a legjobb színésző díját. Ranbir meg a férfit. Ergó 2012 után újra ez a Vidya-Ranbir duó nyert. Azért ez is elgondolkodtató. Bár a férfiaknál miután Irrfan a kritikusit behúzta, onnantól már nyilvánvaló volt, hogy ez csak a süketnéma fiúé lehet. A nőknél pedig akármennyire szeretem Vidyat, és igen pár hónappal ezelőtt én voltam az első, aki Filmfaret kiáltott, Sridevi egyszerűen jobban rászolgált, elvették tőle. Szerintem ezért szomorú is lehetett.

MellékSzínész 

Anushka Sharma persze hogy. De ezt is szépen kisakkozták a Filmfarenel, azzal, hogy Ileanat megrakták a legjobb debüt győztesének. Ami azért érdekes, mert ezt megelőzően van vagy 16 filmje. Persze nem bwban, de akkor is. Itt egy Yami Gautamt, vagy Diana Pentyt kellett volna kihozni a végén. Aztán a férfiaknál Annu Kapoor még talán maga se tudja hogyan sikerült díjat kapnia. Pláne, hogy Rishit és Siddiquit is esélyesebbnek tartották előtte. Nem vitatom Dr. Chaddat, végülis jó helyre került, imádtam az őrült figuráját a Vicky Donorban, de azért ez megint mellényúlás volt az FF részéről.  

Zene

Pritam! Neki csak örülni lehet, rászolgált. Habár a Cocktailért inkább díjazhatták volna. Persze nem veszünk össze. A dalszövegnél papírforma végeredmény született, a JTHJ is nyerjen valamit azért címmel. De ugyanez nem mondható el a plébek énekesek nyerteseiről. Akiknél a feketebárányok mellékvágányon mindenkit megelőzve lettek a legjobbak. Ayushmann zenéje számunkra az év zenéje volt 2012-ben, de azért azt nem vártuk, hogy meg is kapja, csak szerettük volna. Erre tessék. Shalmali Kholgade meg. Inkább olvassátok el, mit írtam róla amikor írtam róla a jelöltek beszámolójánál. Én meg csak nevetek.

Megérdemelt

Ide két dolgot emelnék ki. A legjobb debüt rendező kategóriát. Meg a legjobb sztori, történetét. A debütálásnál Gauri Shinde az English Vinglish rendezésért érdemelte meg nagyonnagyon. Míg a Vicky Donor a történetben nem talált legyőzőre, indokoltan. A  spermafilm egyébként 4 darab blek lédit kaparintott össze, ami azért nem is rossz.

Wtf

Végezetül olyan győztesek álljanak itt, akikre tényleg nem tudok többet írni annál a bizonyos három betűnél. Aunty Ji, mint legjobb koreográfia. Shanhgai, mint legjobb kosztüm. Legjobb akció GOW.

És ha már GOW. A kritikusi díjakat nagyon elvitte. Anurag Kashyap nagy napja volt ez a tegnapi, aki hivatalosan is megérkezett bwba. 

Best Film
Barfi!

Best Actor (Male)
Ranbir Kapoor (Barfi!)

Best Actor (Female)
Vidya Balan (Kahaani)

Best Director
Sujoy Ghosh (Kahaani)

Best Film (Critics)
Gangs Of Wasseypur

Best Actor Male (Critics)
Irrfan Khan (Paan Singh Tomar)

Best Actor Female (Critics)
Richa Chaddha (Gangs Of Wasseypur)

Best Actor In A Supporting Role (Male)
Annu Kapoor - Vicky Donor

Best Actor In A Supporting Role (Female)
Anushka Sharma - Jab Tak Hai Jaan

Best Debut (Male)
Ayushmann Khurrana

Best Debut (Female)
Ileana D'cruz

Best Debut Director
Gauri Shinde (English Vinglish)

Best Music Director
Pritam - Barfi!

Best Lyrics
Gulzar - Challa - (Jab Tak Hai Jaan)

Best Playback Singer (Male)
Ayushmann Khurrana – Pani da rang – (Vicky Donor)

Best Playback Singer (Female)
Shalmali Kholgade – Pareshaan – (Ishaqzaade)

Best Story
Juhi Chaturvedi (Vicky Donor)

Best Screenplay
Sanjay Chouhan & Tigmanshu Dhulia (Paan Singh Tomar)

Best Dialogue
Anurag Kashyap, Akhilesh Jaiswal, Sachin K Ladia & Zeishan Qadri (Gangs of Wasseypur)

Best Sound Design
Sanjay Maurya & Allwin Rego (Kahaani)

Best Production Design
Rajat Podar (Barfi!)

Best Editing
Namrata Rao (Kahaani)

Best Cinematography
Setu (Kahaani)

Best Action
Sham Kaushal (Gangs Of Wasseypur)

Best Background Score
Pritam (Barfi!)

Best Choreography
Bosco-Caesar (Aunty Ji - Ek Main Aur Ekk Tu)

R.D. Burman Award
Neeti Mohan

Best Costumes
Manoshi Nath & Rushi Sharma (Shanghai)

Sony Trendsetter of the Year
Barfi!

Lifetime Achievement Award
Yash Chopra