Tavaly divat volt, most meg idén már divatabb lett (nemcsak) bw filmzenéket fűszerezni csak úgy. Talán minden tizedik filmre jutott is egy mashup, ami nem sok, de pár évvel ezelőtt még azt se tudták ott, hogy ilyen létezik, vagy ha tudták, akkor nem volt ki csinálja.

Szóval, ahhoz képest nagyon bejött a számítás. Meg alapból sem butaság egy olyan országban ennek vállalkozást nyitni, ahol a filmek úgyis a dalokra épülnek. Van létjogosultsága.

És mégha nem is gombamód szaporodnak, de szép számmal szerepelnek, és kapnak helyet soundtrackeken, vagy külön, külön videóban, esetleg filmek végén, stáblisták alatt bevágva, a legjobb pillanatokkal aláfestve. Így kell ezt. De ha nagyon beindul a szekér, lesz ez másképp, rájönnek majd hogyan máshogy.

Addig viszont a képlet adott, ami egyszerű. Van 3-4 húzónév a szakmában, aki szakmázik, és adja a nevét ilyenhez, sőt nem is csinálja rosszul. Nyilván neki is van rossz napja, és az se utolsó, hogy miből dolgozik, de ha minden kirakó a helyén van, a helyére kerül, akkor abból mindenki csak nyerhet. Ő, a film, meg mi is. Annál jobb leosztás alig ha van.

A most következőkben a zenemaszalázás helyi nagykövetei adnak ízelitőt abból, hogy ők hogyan csinálják. Egészen jól. Hiszen csak és csakis a legjobbakat hoztuk el, és mutatjuk be.

Nincs is más hátra, menni előre fejjel a zenének, aztán ne lepődjünk meg, hogy ha az egy másodpercre jutó azonos ütemek összáma érthetetlenül kevés lesz. 

 

5. R Rajkumar – mashup

Pritamot amúgy se szokás nyaggatni, meg kell neki kétszer mondani, hogy évzenéket komponáljon, de amit itt többek között véghez vitt, az mégis több lett a soknál. Hisz egy lemezre annyi csomó önjelölt chartbuster jött össze, - amiből bár megvan a személyes szívküldink, a kedvencünk, de a tesói is legalább akkora fülzsírégetők -, amiknek nehéz ellenállni. Dj Angel se tudott. Az ő nevét fémjelzi ez a mashup. Ami talán első fülre nem is tűnik lebilincselő-frenetikus-világklasszis referencia darabnak, egy etalonnak, viszont azok a fránya dalok csak nem hagynak nyugodtan itt se.

4. YJHD – mashup

Ha az R Rajkumar dalait körbeódáztam, akkor a Yeh Jawaani Hei Dewaanit már koronázni kéne. Meg is tehetném akár, hiszen ez is az egyik legjobb idei soundtrack alapanyag, ami ugyancsak Pritam műve, de igazából senki se ezt kérdezi, hanem azt, hogy a mashup az milyen. Azért gyűltünk itt és most össze. Na kérem au olyan, pont olyan. Dj Chetasnak lenni meg hálás feladat lehetett, aki ilyen hálás feladatot kapott magának, hogy ezekből az egyenként is szuperszónikus filmzenékből göngyöljön már össze egy több mint hallgatható mesáp készterméket. Ő meg köszönte szépen. Meg is tette.

3. Race 2 – mashup

Tavaly ilyenkor már volt valami a levegőben (akkor jelent meg ez). Ami azt vetítette előre, vezette fel, ti éreztétek amúgy a pénzpritamenergiát, hogy ez is Pritam éve lesz, lehet. Mert ahogy 2012-ben, most se nagyon akadt játszótársa, aki egyben vetélytársa is lehetett volna. Mondjuk úgy, kimondom, meglepődnék, ha nem az ő általa jegyzett filmzenei albumok közül kerülne ki egy győztesen akármelyik awardsról is legyen szó. A Race 2 is az egyik legjobb folytatásos soundtrack lett, már az első is hallgatatta magát, klasszikus, örökzöld tételekkel teli, és hát ez se lett csúnya. Kiran Kamath meg a kisujjából kirázta ezt a mashupot.  

2. Mere dad ka – mashup

Az állandó pritamozásnál csak az állandó sachinjigarkodást lehetett unni jobban, ebben az évben, tőlem. De hát mit tegyek, ha ők is úgy törtek fel, mint a talajvíz és korongról korongra tudtak emelni a téten, múlták felül korábbi önmagukat, és daldarabjaikat. Rájuk se lehetett ismerni sokszor, az év egyik kellemes meglepetéseit szolgáltatták, amihez minőség is párosult. Ha kellett még punjabi zenészekkel is dolgoztak együtt, ahogy itt a Mere Dad Ka Marutiban. Viszont ez se okozott fejtörést nekik. Dj Shadow meg fogta ezeket, és úgy oda rakta, hogy onnan azóta se mozdította el senki fia. A legjobb bw mashup idénről. És csak 2.

1. Maryan - mashup

Mindig mondja, mindig mondom, de ha valamiért, akkor ezért találták fel ezt a műfajt, Indiában, és már Kollywoodban is. ÁÁÁÁÓ ÉÉÉÉÉ ÁFRIKÁ. Mert lássunk csodát, 2013-ban nem egy hindi, hanem egy tamil nyelvű filmzenékből (Maryan) összegyurmázott mashup jutott fel a dobogó felső fokára. Ki hitte, nem hitte, itt van. Rágjátok, ízlelgessétek, füleljétek. AR Rahman meg csak kijött a szorításból, elindult kifele a hullámvölgyből, és megalkotta a Maryan filmzenéket, hogy attól hangos a szomszéd udvara is. Kiran Kamath zsenijét meg a legjobbkor hozta elő, mintha csak tudta volna, halljuk ugye. Hogyne. Még több ilyet, ha lehet. És remélem rákapnak kollywoodban is akkor már.