Indiában az elmúlt évtizedben kerekítek 65-ról 74 százalékra, azaz 9 %-kal növekedett, javult az írástudók aránya, ami köszönhető volt többek között a mindenféle támogatásnak (központi, civil), mozgósításnak és egyéb nemzeti kezdeményezésnek.

Ez utóbbiban volt igazán nagy élharcos az NLMA (a National Literacy Mission Authority) nevezetű szervezet, akik legújabb akciójukban pl. arra vállalkoztak, hogy egy (irodalmi) himnuszt készítenek el, amivel még jobban felhívják a figyelmet az oktatás fontosságára az országban.

Mert ez a nemzeti növekedés motorja. A szövegértés, írás, olvasás nélkül nehéz megérteni egymást, a másikat, ami nemcsak nehezíti a köztük lévő kommunikációt, különösen ebben a hatalmas soknyelvű országban, de az előrehaladást is, hiszen az a fejlődés alapját képezi. Kell(ene), hogy képezze. 

Na de megszületett a himnusz Shiksha Ka Suraj néven, amihez a szöveget Javed Akhtar szerezte, és amit Sonu Nigam és Alka Yagnik énekelnek el. Ehhez aztán videó is készült, amit itt alant lehet is látni. Ha belenézünk, mindjárt látjuk, hogy pár bw színész is csatlakozott a kezdeményezéshez a nemes cél érdekében. Ott van SRK, Bebo, Anil Kapoor, Priyanka Chopra, a veterán heroine Shabana Azmi és a filmrendező Farhan Akhtar is.

Érdekesség, hogy a színészek közül Priyanka vagy éppen Kareena Bebo Kapoor sem végezte el a főiskolát anno, de azért így is sztárok lettek. Van ilyen. Ettől eltekintve egy nagyon szép és giccstől többnyire mentes megérintő, figyelemfelkeltő, hangulatos himnuszvideó lett, amire legalább annyira lehet büszkének lenni odaát, mint a fenti eredményre.